Reizigersadvies en medicijnen mee op reis

Reizigersadvies:

Wanneer u op reis gaat, loopt u het risico om in contact te komen met ziekten waar u geen of onvoldoende weerstand tegen heeft. Veel infectieziekten zijn te voorkomen door te vaccineren of andere preventieve maatregelen te nemen. Het GGD Fryslân beschikt over de kennis van benodigde vaccinaties en anti malaria medicatie. Zij werken volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Hun gespecialiseerde team is HKZ-gecertificeerd op het gebied van reizigersadvies. Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.ggdfryslan.nl/reizigers.

 

Medicijnen mee op reis

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, mogen niet zomaar mee op vakantie. In veel landen is namelijk het bezit en gebruik van opiaten zoals cannabis streng verboden. Gaat u op reis en moet u Opiumwetmedicijnen en/of slaapmiddelen meenemen, dan heeft u een officieel document nodig. Binnen de Europese Schengenlanden is dat een Schengenverklaring, daarbuiten een verklaring van het consulaat of de ambassade.

Schengenverklaring

De Schengenverklaring is een officieel document waarin staat dat u de opiumwetmiddelen en/of slaapmiddelen meeneemt voor eigen gebruik. De huisarts moet de verklaring ondertekenen en het Ministerie van Volksgezondheid moet de Schengenverklaring waarmerken. Een Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Bij langere reizen heeft u meerdere verklaringen nodig. Houd u rekening met een verwerkingstijd van 4-6 weken.

Reizen buiten Schengenlanden

Reist u naar een land buiten het zogenoemde Schengengebied en moet u medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen, dan heeft u daarvoor toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland.

De formulieren en de bijbehorende informatie kunt u vinden op www.hetcak.nl. De formulieren kunt u downloaden, zelf invullen en ter ondertekening bij ons inleveren.